Blog

Afvallen en de overgang hoe combineer je dat?

afvallen-in-de-overgang-blog
afvallen-in-de-overgang

Afvallen en de overgang hoe combineer je dat?

Gewichtsverlies tijdens de overgang kan een uitdaging zijn vanwege de hormonale veranderingen die optreden, maar het is zeker mogelijk.

Het is belangrijk om een gezond voedingspatroon te ontwikkelen. Als je je focus legt op eetgewoonten die bestaan uit veel groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten dan geeft dat al een heel gezondheidswinst. Door de inname van bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten geef je gewichtsverlies helemaal geen kans. Als je het My-LifeSlim programma volgt, dan vermijdt je de bewerkte voedingsmiddelen automatisch.

Als je ouder wordt, wordt je stofwisselingen trager, dus heb je minder voeding nodig. Let daarom op je portiegrootte. Plan vooraf je maaltijden en meet het af. Hiermee voorkom je overeten.

Beweeg jij regelmatig? Ook dat is essentieel voor gewichtsverlies en kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van de overgang, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Kies activiteiten die je leuk vindt en die je regelmatig kunt volhouden, zoals wandelen, zwemmen, fietsen of dansen. Denk ook eens aan krachttraining. Als je krachttraining toe voegt aan je dagelijkse routine, dan kun je makkelijker je spiermassa behouden. En dat is weer heel gunstig. Want hoe meer spieren, hoe meer verbranding in rust. Oftewel.. het afvallen zal wat makkelijker gaan.

Ook slaap en stress zijn twee belangrijke factoren als het om gewichtsverlies tijdens de overgang gaat. Probeer voldoende te slapen en ga op vaste tijden naar bed. Streef naar zeven tot negen uur per nacht. Slaapgebrek zorgt vaak voor meer trek in ongezonde dingen en minder energie om te sporten of te wandelen. Beheer je stress zo goed mogelijk, omdat stress hormonale veranderingen kan veroorzaken die gewichtstoename kunnen bevorderen. Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen. Plan regelmatig uitjes of momenten van rust waar je blij van wordt.

Afvallen tijdens de overgang is echt mogelijk. Geduld is echter wel een vereiste. Het kan zijn dat het langzamer gaat dan je een aantal jaar geleden gewend was, maar leg de focus niet teveel op het afvallen per week of per maand. Maar richt je vooral op de afname van klachten en je gezondheidswinst op langere termijn. Gezond oud worden willen we allemaal toch?

Heb je vragen of wil je meer tips m.b.t. afvallen in de overgang? Laat het me weten!

Liefs, Annemarie